Sta jij aan het hoofd van een onderneming? Het is beslist geen sinecure om je bedrijf tot een succes te maken en te houden. Het draait in de basis uiteraard allemaal om het aan de man brengen van jouw product of dienst bij interessante klanten. Als je met jouw opdrachtgevers een langetermijnrelatie weet op te bouwen, geeft dat je een grote dosis energie. Dat is absoluut niet eenvoudig. Je moet bijvoorbeeld zorgen voor een goede zichtbaarheid van je onderneming en je moet soms de zeilen bijzetten in een markt die aan veranderingen onderhevig is. Als je medewerkers in dienst hebt, kun je aan het ondernemerschap nog een belangrijke factor toevoegen. Zo dien je namelijk te zorgen voor een gedegen personeelsbeleid en een verzuimbeleid.
In dit artikel belichten we de te nemen stappen in het geval dat een van je medewerkers ziek wordt en moet re-integreren. Daarom brengen we ook voor het voetlicht wat een eerste spoor traject en een tweede spoor traject inhouden.
Wat is het verschil tussen re-integratie eerste spoor en tweede spoor?
Het werkgeverschap heeft veel mooie kanten. Vanzelfsprekend is het een bijzonder moment als het zo goed gaat met je onderneming dat het groeit en je je eerste werknemer in dienst kunt nemen. Het werkt motiverend om samen van gedachten te wisselen en samen doelen te verwezenlijken. Helaas krijg je ook met personele zaken te maken die niet per definitie leuk zijn. Want als werkgever krijg je vroeg of laat ook te maken met werknemers die ziek worden. De meeste mensen hervatten hun werk binnen twee weken, maar het is ook aan de orde van de dag dat ziekte een langere periode duurt. Als werkgever hoor je samen met een zieke medewerkers te werken aan een effectief re-integratietraject. Er zijn twee manieren om de medewerker naar werk te laten terugkeren. In het geval van een eerste spoor traject gaat je werknemer weer aan de slag bij jou in het bedrijf. Dat kan eventueel in een nieuwe of aangepaste functie zijn. Bij een tweede spoor traject laat je de werknemer begeleiden bij het vinden van een passende, geschikte functie bij een andere werkgever.
De juiste begeleiding bij re-integratie
Soms kunnen daarover conflicten ontstaan, zoals onenigheid over het aantal re-integratie-uren. Daarnaast komen geschillen over de precieze betekenis van de term passende werkzaamheden geregeld voor. In bepaalde situaties zijn er meningsverschillen over het functioneren van een medewerker. Hoe het ook zij, doe je er als werkgever goed aan om je uitgebreid te laten informeren en te laten begeleiden. Op die manier ben je er goed op voorbereid als er toch een conflict ontstaat. Bij Extragezond raden we het je aan om een re-integratie-expert of re-integratiecoach van Xs2more in de arm te nemen. Die kan je bijstaan in het complete proces rondom re-integratie van een zieke werknemer. De adviseurs van Xs2more zijn gespecialiseerd in onder meer: re-integratie bij arbeidsongeschiktheid, het uitvoeren van de Ziektewet voor de eigenrisicodrager en het voeren van bezwaar en beroep bij arbeidsongeschiktheid.