Home » De positieve effecten van vechtsporten op de lichamelijke gezondheid

De positieve effecten van vechtsporten op de lichamelijke gezondheid

by admin
De positieve effecten van vechtsporten op de lichamelijke gezondheid

Sporten is over het algemeen natuurlijk goed voor je lichamelijke gezondheid. Er zijn echter ook sporten die hier nog eens een schepje bovenop doen. Dit zien we duidelijk terug bij vechtsporten. Er zijn tal van redenen om met een vechtsport te beginnen. Misschien omdat je ooit een MMA wedstrijd op de televisie hebt gezien en daardoor niet kon wachten om ook een MMA Utrecht gym op te zoeken of simpelweg omdat het beoefenen van vechtsporten zoals MMA, boksen en kickboksen in de familie zit. Afgezien van het plezier en de voldoening die deze sporten geven, leveren ze echter ook heel veel positieve effecten op voor het lichaam. In dit artikel bekijken we de belangrijkste voordelen. 

Gezond gewicht behouden 

Overgewicht is een groot probleem in westerse landen. Het probleem wordt bovendien steeds groter. In veel landen heeft zelfs al het overgrote deel van de kinderen overgewicht. Overgewicht leidt tot veel lichamelijke klachten en kan onnodige druk op het zorgsysteem geven. Daarom is het belangrijk dat hier iets aan gedaan wordt. Niet alleen door te letten op betere voeding, maar ook door mensen meer te laten bewegen. Meer bewegen kan natuurlijk met elke sport, maar vechtsporten zijn in vergelijking met veel andere sporten veel intensiever. Het hele lichaam wordt gebruikt. Bij een matige training verbrand je al snel vijfhonderd calorieën. Soms zelfs nog veel meer. Daarom zien we dat de meeste mensen die vechtsporten beoefenen, al na enkele maanden verschil in hun vetpercentage zien. 

Beter voor het hart 

Wist je dat hart- en vaataandoeningen de nummer één doodsoorzaak in Nederland zijn? Het is dan ook niet voor niets dat doktoren erop hameren om het hart zo gezond mogelijk te houden. Dat begint bij een gezonde levensstijl, maar ook door het hart op de juiste manier te belasten. Het hart is een spier en kan dus ook getraind worden. Door het beoefenen van boksen, MMA of een andere vechtsport, wordt het hart intensief belast en het vasculaire systeem ‘getraind’. Doordat je uithoudingsvermogen flink verbetert, zal je hart minder snel slaan. Gedurende rust, maar ook gedurende trainingen. Hierdoor blijft je hart langer gezond en leef je in theorie dus ook langer. 

Betere mentale concentratie 

Sommige mensen vinden het erg lastig om zich te focussen op één taak of verschillende handelingen te onthouden. Het ontbreekt aan concentratie. Dit is echter niet iets wat blijvend hoeft te zijn. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om jouw mentale concentratie te verbeteren. Dit is simpelweg een kwestie van trainen. Tijdens het beoefenen van een vechtsport zal je constant uitgedaagd worden. Het is hierbij belangrijk dat je de technieken beheerst en de verschillende handelingen kunt onthouden. Door hier flink mee aan de slag te gaan – en ondertussen dus iets te doen waar je veel voldoening en plezier uit haalt – zul je merken dat je algehele concentratie ook verbetert. 

Meer kracht 

Je lichaam wordt vanzelf sterker als je meer traint. Daarnaast leer je verschillende posities aan te nemen, waardoor je ook in staat bent om meer kracht te zetten. Hierdoor zul je na enkele trainingen verschil merken. 

Related Posts

Laad een reactie achter