Home » Het raadplegen van een familierecht advocaat bij problemen in je privé-situatie

Het raadplegen van een familierecht advocaat bij problemen in je privé-situatie

by admin
Het raadplegen van een familierecht advocaat bij problemen in je privé-situatie

Als je in je privé-situatie ooit problemen van een ernstige aard krijgt, kun je mogelijk in aanraking komen met het familierecht. Dit is een rechtsgebied dat is opgenomen in het Burgerlijk Wetboek en staat ook bekend als het personen- en familierecht. Onder dit rechtsgebied vallen bijvoorbeeld de verbreking van een samenleving, de ontbinding van een geregistreerd partnerschap en echtscheiding. Ook voor het erkennen van kinderen, conflicten over het ouderschapsplan en het afwikkelen van huwelijkse voorwaarden behoren tot het familierecht. In een van deze situaties kan een advocaat die is gespecialiseerd in het personen- en familierecht je bijstaan. Je bent er ook aan het juiste adres bij vragen over kinder- of partneralimentatie, toezichtsvormen en uithuisplaatsingen.

Heb jij van doen met een van de bovengenoemde zaken of wil je hier meer over weten? In dit blog leggen we uit hoe een familierecht advocaat van Advocaten Familie-& Erfrecht je kan helpen en adviseren.

Verschillende vormen van familiebetrekkingen

Er zijn diverse belangrijke regels opgenomen met betrekking tot het familierecht in het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Deze regels zijn ook van grote invloed in ons land. Het personen- en familierecht richt zich op verschillende vormen van familiebetrekkingen, waaronder de bescherming van personen, geboorte, het huwelijk en echtscheiding. Bepaalde wetgeving van het familierecht is aan veranderingen onderhevig, zoals de regelingen omtrent het gezinsleven. In 2009 is bijvoorbeeld de regeling voor het verplicht ouderschapsplan ingevoerd. Deze regeling stelt ook het gelijkwaardig ouderschap als wettelijk uitgangspunt. In 2018 is de algehele gemeenschap van goederen vervangen door de beperkte gemeenschap van goederen. Een ander voorbeeld van een wijziging heeft betrekking op het voortduren van gezamenlijk gezag van ouders over hun kind na echtscheiding en werd in 1998 van kracht. Een familierecht advocaat kan je hier alles over vertellen.

Voor welke zaken kun je een familierecht advocaat raadplegen?

Echtscheidingen zijn aan de orde van de dag. Volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eindigden er in 2021 van elke duizend huwelijken 7,8 in een echtscheiding. Hebben je partner en jij besloten om te gaan scheiden? Dan kan een familierecht advocaat je bij deze verdrietige gebeurtenis op de juiste wijze ondersteunen, want die is volledig bekend met de laatste ontwikkelingen binnen het familierecht. De familierecht advocaat dient bij echtscheiding een verzoekschrift in bij de rechtbank. Het is noodzakelijk om een ouderschapsplan op te stellen als er kinderen bij de scheiding zijn betrokken. Naast andere afspraken wordt in het ouderschapsplan onder andere de zorgregeling voor het kind of de kinderen vastgelegd.

Je kunt een familierecht advocaat ook raadplegen voor juridische hulp rondom afstamming, burgerlijke stand, samenlevingsvormen, voogdij en ouderlijk gezag. Bij scheiding helpt die je met onder meer: kinder- of partneralimentatie, de afwikkeling van vermogen bij scheiding en de verevening van pensioen bij scheiding.

Related Posts

Laad een reactie achter