Home » Buitenspelen, cruciaal voor de ontwikkeling van opgroeiende kinderen

Buitenspelen, cruciaal voor de ontwikkeling van opgroeiende kinderen

by admin
Buitenspelen, cruciaal voor de ontwikkeling van opgroeiende kinderen

Klimmen en klauteren, hutten bouwen en in de plassen stampen, zijn allemaal spelvormen die volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken goed zijn voor de ontwikkeling van kinderen. De onderzoeksresultaten beschrijven onder andere hoe de creativiteit van kinderen groeit door buiten te spelen. Daarnaast gaan ze beter en soepeler bewegen door het vele lopen en het spelen op buiten-speeltoestellen en leren ze van dichtbij hoe waardevol de natuur is. Dit is slechts een kleine opsomming van de vele voordelen die buitenspelen met zich meebrengt. In dit artikel belichten we nog meer factoren die buitenspelen zo belangrijk maken voor de ontwikkeling van opgroeiende kinderen en hoe professionele speeltoestellen in de kinderopvang, het onderwijs, de openbare ruimte, recreatie en horeca daaraan bijdragen.

Waardevolle leersituaties

Een hut van takken bouwen, naar de top van het speelrek klimmen of op de rand van de zandbak balanceren. In een omgeving waar van alles gebeurt, verleggen kinderen hun grenzen en ondernemen zij zelf van alles. Buiten is er immers veel meer te beleven dan binnen. Wanneer kinderen voor het eerst van de hoge glijbaan afgaan of in een boom klimmen, geeft dat een gevoel van zelfvertrouwen en overwinning. Daardoor voelen kinderen zich zekerder en vrolijker. Er ontstaan waardevolle leersituaties doordat interactie met leeftijdsgenootjes plaatsvindt. Daarom betekent buitenspelen ook andere kinderen ontmoeten. Kinderen trainen hun sociale vaardigheden door samen te spelen, rekening met elkaar te houden en op hun beurt te wachten.

Daarnaast bedenken zij samen met hun leeftijdsgenootjes allerlei activiteiten. Ook het maken van vrienden en samen zijn met vrienden, is een van de voorname redenen waarom kinderen graag buitenspelen. Verder bepalen kinderen buiten vaker zelf wat ze doen.

Ontwerpen van speelruimte in co-creatie met kinderen

Wil je ook bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen door de speeltuin in de openbare ruimte, een speeltuin van een recreatiebedrijf of een schoolplein in te richten met professionele speeltoestellen? Een vooraanstaande leverancier ontwerpt een assortiment vanuit de gedachte dat plezier centraal hoort te staan om kinderen allerlei doelen te laten bereiken. Zo ontstaat op iedere plek speelruimte waar kinderen in alle leeftijden langer en vaker plezier beleven. Bij deze leverancier van professionele speeltoestellen wordt speelruimte in co-creatie ontworpen en gecreëerd. Vanzelfsprekend zijn daarbij de wensen van de opdrachtgever belangrijk, maar ook kinderen wordt naar hun inbreng gevraagd om ze meer te laten buitenspelen. Daarbij maken uitgebalanceerde speelplekken die netjes worden opgeleverd het verschil. Kinderen worden op die manier optimaal verleid om te spelen en zich daarmee goed te ontwikkelen.

Related Posts

Laad een reactie achter