Home » Nadelen van een vegan lifestyle

Nadelen van een vegan lifestyle

by admin
vegan lifestyle nadelen

Steeds meer mensen vandaag de dag kiezen ervoor om te beginnen aan een vegan lifestyle. Of mensen willen extra op hun gezondheid letten en doen op basis hiervan hun aankopen. Niet alleen is het gezonder, ook is het handig als je wil afvallen. Een veganistisch dieet heeft echter veel nadelen die niet veel mensen overwegen. Het is belangrijk om alle voordelen en nadelen te overwegen voordat je een keuze maakt zoals het beginnen aan een veganistisch dieet. Hier zullen we wat handige punten noemen.

Gelimiteerd eten

Als je inderdaad de keuze maakt om je voeding te veranderen of te verminderen tot veganistisch dieet, word je vrij gelimiteerd in wat je allemaal nog wel en niet kan eten. Over het algemeen zullen de meeste veganisten licht verteerbaar voedsel eten. Veel voedsel valt niet onder deze categorie, dus vaak zal je eetpatroon gelimiteerd worden tot groente en fruit. Verder is het vaak ook belangrijk dat het fruit rijp is. Aangezien eten een belangrijke rol speelt in het leven van sommige mensen en het ook de basis is van veel avonden samen, kan dit een erg belangrijk component zijn om rekening mee te houden.

Veel om rekening mee te houden

Niet alleen limiteert een dieet of veganistisch dieet je eetpatroon, ook is er erg veel om rekening mee te houden wanneer je deze omkeer maakt. Veel mensen onderschatten de hoeveelheid werk die het kost om veganist te worden. Zo zullen de meeste mensen willen letten op de hoeveelheid verschillende voedingsstoffen ze binnenkrijgen, omdat we hiervan vaak al te veel binnenkrijgen in één maaltijd. Suikervervangers zoals sorbitol zijn dan een erg belangrijk onderdeel van de dagelijkse uitgaven. Het gros van de maaltijden die we dagelijks eten bevatten aanzienlijk meer suiker dan we nodig hebben, dus zijn voedingssupplementen en vervangers erg belangrijk. Deze kunnen in de meeste biowinkels of drogisterijen wel te vinden zijn.

Duur

Naast de limieten op wat je wel en niet kan eten, heeft veganisme ook een noemenswaardig effect op je portemonnee. Veel vleesvervangers, voedingssupplementen, vervangende maaltijden en biologische producten vergen namelijk een duurdere en meer ingewikkelde productie dan gewone producten. Waar de meeste niet-biologische producten en etenswaren onder massaproductie vallen, geldt dit voor biologische producten niet. Ook als je gewoonweg wilt afvallen, zullen de kosten opstapelen. Muntthee is een erg populair remedie tegen stress en werkt ook goed om op het gewicht te letten, maar is zeker niet de goedkoopste thee. Aangezien veel mensen al genoeg uitgaven hebben aan hun gezin, hypotheek, belastingen en andere boodschappen, kan dit erg opstapelen.

Sneller oud

Doordat je als gevolg van een veganistisch dieet vaak een tekort hebt aan essentiële stoffen zoals proteïne, heeft het ook een effect op je uiterlijk. Doordat je niet genoeg proteïne krijgt, heb je ook niet genoeg aminozuren. Hierdoor zoekt het lichaam naar een andere manier om aminozuren binnen te krijgen, wat kan komen uit de spieren, bindweefsel en de huid. Aminozuren worden gewoonlijk ook gebruikt om je huid er gezond uit te laten zien en je spieren te doen groeien. Doordat deze nu gebruikt moeten worden om de lever te kunnen assisteren, aangezien deze een tekort heeft, breekt je lichaam langzaam af. Hierdoor zal je lichamelijk en aan de buitenkant sneller oud worden dan iemand die geen tekort heeft aan proteïne.

Minder spieren

Veel mensen willen een goed lichaam hebben. Hoewel het misschien niet de eerste maand van het jaar is, zijn er nog steeds velen die naar de sportschool gaan om hun spiermassa te verbeteren en een beter lichaam te hebben. Een veganistisch dieet kan echter een slecht effect hebben op je spiermassa. Dit komt doordat de voeding die je binnenkrijgt, of meer het gebrek aan voeding dat je niet binnenkrijgt, ervoor zorgt dat je dopamine en testosteron dalen. Deze stoffen worden onder andere gebruikt om spieren te kweken. Hierdoor zien mensen die deze gebreken hebben er vaak wel slank uit, maar hebben ze toch wat vetjes, omdat ze simpelweg weinig spieren hebben. Daarbij wordt dopamine ook gezien als een stof die zorgt voor blijdschap, waardoor consistent veganistisch eten ook een effect kan hebben op je gemoedsrust.

Maar…

Een veganistisch dieet heeft ook talloze voordelen en zal waarschijnlijk lang blijven bestaan. De huidige veeteelt industrie is schaamtelijk. Dieren worden op erbarmelijke manieren behandeld en gefokt voor de massaproductie van vlees zodat er genoeg biefstukken op de toonbanken van de supermarkten kunnen staan om te voldoen aan de klant zijn wensen. Ook is de wereld inmiddels een stuk beter bestendig tegen de nadelen van veganisme. En dit zal de komende jaren alleen nog maar toenemen. In de toekomst zullen de problemen die hier genoemd zijn wellicht niet eens meer bestaan, omdat de wetenschap zichzelf zodanig ontwikkeld heeft dat we vervangende opties hebben uitgevonden die alles verhelpen. Beter voor het milieu, en beter voor het hart: dat is waar het om draait.

Related Posts

Laad een reactie achter