Home » Voordelen van een vegan lifestyle

Voordelen van een vegan lifestyle

by admin
vegan lifestyle

Nu we al zo’n twintig jaar in de 21ste eeuw leven, switchen steeds meer mensen naar een veganistische lifestyle. Sommige mensen voelen zich afgeschrokken door een vegan lifestyle omdat het anders is en buiten hun comfort zone ligt. Anderen maken zich zorgen om de extra kosten die komen bij veganist worden. Beginnen aan een veganistisch dieet brengt echter veel voordelen mee die in bijna alle gevallen wel de nadelen overtreffen. Voor de mensen die nog twijfelen of een vegan lifestyle iets voor hen zou zijn, is het handig om wat feiten en fabels op een rijtje te hebben. Het is belangrijker om geïnformeerd dan onwetend te zijn, dus hier volgen wat voordelen van een vegan lifestyle.

Te veel van het goede

Het spreekt bijna voor zich, maar beginnen aan een vegan lifestyle gaat bijna altijd gepaard met voordelen voor de gezondheid. Er zijn talloze stoffen in ons eten waar we elke dag in aanraking mee komen maar die eigenlijk helemaal niet goed voor ons zijn. Vaak heeft dit te maken met voedingsstoffen die we wel nodig hebben, maar waar we vaak veel te veel van binnen krijgen. Een voorbeeld hiervan is suiker. De gemiddelde volwassen vrouw heeft niet meer dan vijftig gram suiker per dag nodig. Als je een volwassen man bent, is deze hoeveelheid iets meer, namelijk niet meer dan zestig gram per dag. In slechts één blikje cola zit al de helft daarvan.

Supplementen

Veel van deze voedingsstoffen waar we eigenlijk te veel van binnenkrijgen, zijn echter ook te vervangen door verscheidene voedingssupplementen. Niet alleen zijn deze supplementen vaak beter voor de gezondheid, ook veranderen ze de smaak van de producten waarin we ze binnenkrijgen helemaal niet zo anders. Sommige suikervervangers bijvoorbeeld zijn sorbitol, sukrin, stevia en tagatose. Deze vervangers zijn vaak wel verkrijgbaar in de meeste drogisterijen of biologische winkels. De meeste mensen hebben gewoonlijk ook niet het verschil door tussen suiker of een suikervervanger. Dit benadrukt het feit dat er voor veel mensen geen verschil zit tussen een bepaalde voedingsstof en de vervangende variant hiervan.

Stress

Veel onderdelen van een dieet zijn ook speciaal gemaakt om bepaalde menselijke kwalen te verhelpen of in ieder geval te verbeteren. In de moderne wereld van technologie en werk waar we constant verbonden zijn met elkaar en bezig worden gehouden, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Muntthee, bijvoorbeeld, is bewezen om erg effectief te zijn tegen stress en nervositeit. Dit is echter niet het enige waar muntthee goed voor is. Zo krijg je er ook een beter geheugen van, helpt het tegen misselijkheid, stilt het de honger en is het goed voor de spijsvertering. Zo zijn er nog meer maaltijden of drankjes die je een heel eind op weg kunnen helpen naar een gezondere levensstijl.

Afvallen

Een reden waarom veel mensen beginnen aan een veganistisch dieet of een dieet op zich is om af te vallen. Dit is het standaard advies dat mensen altijd krijgen wanneer ze aan de lijn willen of ongelukkig zijn met hun gewicht. Zo is sorbitol, de suikervervanger, een stof die beduidend minder calorieën bevat dan zijn suikerbevattende variant. Dit komt doordat de stof langzamer in het bloed wordt opgenomen, waardoor de suikerspiegel langzamer stijgt. Veel stoffen die onderdeel uitmaken van een dieet of vegan lifestyle zijn speciaal gemaakt om gezonder te zijn. Zo bevatten ze doorgaans ook minder calorieën, waardoor je beter op je gewicht kunt letten.

Groenten en fruit

Naast de gezondere stoffen die voedingssupplementen bevatten en waaruit voedselvervangers gemaakt zijn, bestaat een veganistisch dieet vaak ook uit veel groente en fruit. Veganisten eten gemiddeld het meeste groente en fruit van alle Nederlanders, wat erg belangrijk is voor de gezondheid. Dit komt doordat groente en fruit veel mineralen, vezels en vitaminen bevatten. Ook zou het eten van meer groente en fruit tot een hogere levensverwachting kunnen leiden. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die minstens 400 gram per dag aan groente en fruit eten, gemiddeld langer leven. Daarbij geeft een plantaardige maaltijd je vaak een voller gevoel dan een dierlijke maaltijd.

De wereld verandert

Niet alleen komt een vegan lifestyle en een plantaardig dieet met veel voordelen, ook zijn er steeds meer mensen en organisaties die zich hetzelfde realiseren. Meer en meer bedrijven beginnen een vegan optie te leveren. Coca-cola zero, pepsi max en andere frisdranken bieden nu opties aan zonder suiker en cafeïne als gezondere alternatieven. Ook meer snacks bootsen nu met een groene sticker, die aangeeft dat hun producten veganistisch geproduceerd worden. De wereld van morgen ziet er alsmaar groener en gezonder uit dan die van gisteren. Laat ons die verandering op gang krijgen.

Related Posts

Laad een reactie achter