Home » Zaai winterpostelein en geniet van een gezonde bladgroente

Zaai winterpostelein en geniet van een gezonde bladgroente

by admin
Zaai winterpostelein en geniet van een gezonde bladgroente

Ben je in het bezit van een moestuin en wil je graag een gezonde groentesoort zaaien waarmee je allerlei recepten een smaakvolle twist kunt geven? Dan inspireren we je graag met winterpostelein. Hoewel er in Nederland verschillende soorten postelein worden gekweekt, kun je deze groentesoort onder de noemer van vergeten groenten scharen. Ook winterpostelein is een vrij onbekende bladgroente, die oorspronkelijk uit Groenland en Noord-Amerika komt en via Cuba naar Europa is gekomen. In Californië was winterpostelein populair bij goudzoekers en Indianen. Het was een belangrijke groente om scheurbuik tegen te gaan als zij een gebrek aan vitamine C hadden. De smaak van winterpostelein is licht zuur, een beetje pittig en lekker fris, met een knapperige textuur en een stevige bite. Omdat postelein geen bijzonder uitgesproken groente is, kun je die perfect combineren met allerlei smaken en gerechten.

Ben je enthousiast? Lees dan nog even verder en ontdek waarom postelein lekker en gezond is én hoe je die zelf eenvoudig kunt zaaien met de moestuin zaden van de complete en veelzijdige webshop Allezadenkopen.nl.

Waarom is winterpostelein zo gezond?

Rijk aan antioxidanten;

De bladgroente is een goede bron van vezels;

Deze groentesoort is zeer laag in calorieën;

Bron van omega-3 onverzadigde vetzuren;

Winterpostelein isrijk aan ijzer, kalium en magnesium;

De groente is een enorme bron van vitamine C en vitamine E;

Postelein zit boordevol vitamines en mineralen.

Waaraan herken je winterpostelein?

Winterpostelein is een vetplantje dat je herkent aan de kleine, ruitvormige blaadjes. Als deze groente in droge en warme landen wordt gekweekt, heeft postelein bladeren en stengels die sterk verdikt zijn. In Nederland zijn ze juist aan de dunne kant en iets vlezig. De korte, geel-groene tot heldergroene blaadjes groeien aan het uiteinde van de stengels, die tot tientallen centimeters lang kunnen worden. De korte en jonge scheuten van de winterpostelein zijn echter het smakelijkst. De stengels verkleuren aan de onderkant rood of roze en het plantje bloeit met kleine gele bloemetjes. Het complete plantje van de winterpostelein is eetbaar, behalve de wortels. Als je er een gerecht mee wilt bereiden, moet je die er dus eerst vanaf snijden.

Hoe kun je winterpostelein zaaien?

Het leuke aan winterpostelein is dat je het eenvoudig zelf kunt kweken. De groente groeit snel, heeft nauwelijks last van ongedierte of ziekten en je kunt er bijna het hele jaar van oogsten. Alles wat je nodig hebt zijn: winterpostelein zaden, een vak van 30×30 centimeter met een luchtige en voedzame aardemix en een plek in je moestuin met minimaal vier uur zonlicht per dag. Omdat winterpostelein kleine zwarte zaadjes heeft, is het aan te raden om een fijn zaaibed te maken, oppervlakkig te zaaien en ervoor te zorgen dat de bodem niet kan uitdrogen. Je kunt winterpostelein zaaien van begin augustus tot en met half september. Het gewas bemesten gaat prima met compost en om het jonge zaaibed te beschermen, is vliesdoek ideaal. Om roodverkleuring van het blad te voorkomen, zaai je winterpostelein bij voorkeur onder glas.

Welke gerechten kun je met winterpostelein maken?

Een voordeel van winterpostelein is dat het redelijk snel groeit en je het in de maanden oktober en november al kunt oogsten. De restplant groeit opnieuw uit waardoor je aan het begin van de lente  nog een keer een flinke hoeveelheid van het blad kunt snijden. Ben je benieuwd welke gerechten je allemaal kunt bereiden met winterpostelein? Het leuke is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Je kunt er bijvoorbeeld mee roerbakken, stomen, koken en de bladgroente verwerken in salades en stamppotten. Wij zijn onder andere fan van de stamppot van winterpostelein met gebakken spekjes, Turkse pizza met winterpostelein, oude kaas en artisjok en de winterposteleinsalade met noten en radijs. Wil je binnenkort zelf ontdekken hoe gezond en smaakvol winterpostelein is? Plan dan snel een dagje in je moestuin en start met het zaaien van deze veelzijdige groente.

Heb je de smaak flink te pakken en wil je naast moestuin zaden ook aan de slag met bloemzaden? Je hebt bij Allezadenkopen ook een eindeloze keuze uit zaden voor vergeet-me-nietjes, lupine, duizendblad, gerbera en margriet. Je haalt de zaadjes in huis tegen zeer scherpe prijzen en als je die op werkdagen vóór 12.00 uur bestelt, worden ze dezelfde dag aan je verstuurd.

Related Posts

Laad een reactie achter