Je hebt het misschien niet door, maar elke dag krijgen we stoffen binnen die ons kunnen doden. Althans, stoffen die ons kunnen doden als we er te veel van binnen krijgen. De nadruk ligt hier op de woorden ‘te veel’, want de meeste stoffen in normale maaltijden worden alleen oprecht gevaarlijk als we tientallen keren boven de dagelijkse aangeraden hoeveelheid gaan. Het gezegde luidt misschien ‘what doesn’t kill you makes you stronger’, maar zelfs als je niet doodgaat door suikers en vetten, kunnen ze nog steeds slecht zijn voor de gezondheid. Vooral suikers krijgt de gemiddelde mens vaak te veel van binnen. Er zijn verscheidene suikervervangers die beter zijn voor de gezondheid en in de meest gewone voedingswaren worden gebruikt. Ook deze vervangers hebben echter soms zo hun eigen nadelen. Hieronder noemen we er een paar.
Xylitol
Xylitol is een stof waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord, tenzij je erg goed oplette tijdens biologieles. De stof wordt doorgaans gebruikt als suikervervanger en komt vaak voor in groente en fruit. Is xylitol schadelijk? Nee, zolang je er niet te veel van binnen krijgt. Aangezien het een suiker-alcohol is, wordt het vaak gebruikt ter vervanging van suiker in voeding. Over het algemeen is het ook beter voor de gezondheid, omdat het 40% minder calorieën oplevert dan normale suiker. Tevens is het beter voor diabetische mensen, omdat langzamer in het bloed wordt opgenomen dan normale suiker. Xylitol brengt dus minder gezondheidsrisico’s met zich mee dan gewone suiker, maar het is alsnog belangrijk om op de hoogte te zijn van hoeveel je ervan binnenkrijgt. Zolang je voldoende licht verteerbaar voedsel zoals groente en fruit eet, vormt het vaak geen problemen.
Maltodextrine
Maltodextrine wordt vaak gebruikt in voedingsmiddelen om het te verdikken. Ook zie je het vaak in medicijnen en geneesmiddelen als bindmiddel. En net als xylitol, wordt het vaak gebruikt in voedingswaren als suikervervanger. Dit komt doordat, net als xylitol, de stof minder calorieën bevat dan suiker. Een paar producten waar de stof in terug te zien is, zijn chocolade, pudding, taartvullingen en snoep. Over het algemeen is maltodextrine dus minder slecht voor de gezondheid dan normale suikers, maar er kunnen akelige bijwerkingen aan gekoppeld worden. Zo hebben sommige mensen last van een gewichtstoename, een opgeblazen gevoel en zelfs allergische reacties. Ook kan het de bloedspiegel negatief beïnvloeden.
Sorbitol
Sorbitol komt van nature niet alleen uit fruit, maar ook uit zeewier en algen. Net als de andere bovengenoemde stoffen, wordt sorbitol langzamer in het bloed opgenomen dan gewone suiker en bevat het ook minder calorieën. Hierdoor stijgt de suikerspiegel ook langzamer. Verder heeft sorbitol ook minder nadelen voor het gebit zoals deze vaak met suiker geassocieerd worden. Ook deze stof heeft zo zijn nadelen. Nog steeds wordt overmatig gebruik gelinkt aan een toename van het gewicht, zoals je dit van gewoon suiker zou verwachten. Ook kan de stof een laxerend effect hebben, waardoor het kan leiden tot winderigheid. Verder bevat sorbitol nog steeds calorieën en wordt het dus afgeraden wanneer je aan de lijn bent.
Aspartaam
Aspartaam is een erg bekende suikervervanger voor veel mensen zonder dat ze het weten. Deze stof wordt namelijk vaak gebruikt in light producten zoals frisdranken. Aspartaam wordt echter vaak gezien als een van de slechtste suikervervangers die er bestaat. Zo worden er verschillende klachten aan gekoppeld zoals hoofdpijn en buikpijn, naast het feit dat de stof nog steeds erg veel calorieën bevat. Een ander probleem is dat het lichaam de stof aanziet voor suiker, terwijl dit het niet is. Hierdoor wordt er insuline geproduceerd, maar kan deze insuline niet de cellen in aangezien er geen echte suiker wordt geconsumeerd. Dit heeft een negatief effect voor onder andere diabeten.
Sukrin
Een van de beste suikervervangers die er bestaat is sukrin. Deze stof staat ook wel bekend als erythiritol. De reden dat deze suikervervanger vaak als gezondste optie wordt gezien, is omdat het geen invloed heeft op de bloedsuikerspiegel, ondanks dat het wel gewoon in het bloed wordt opgenomen. Van nature komt de stof voort uit meloenen, peren en champignons. Door het fermenteren van glucose, kunnen we deze zoetstof ook zelf verwerken in voeding.
Waar op te letten
Er zijn dus verschillende stoffen die kunnen gelden als suikervervangers. Over het algemeen zijn de meeste van deze stoffen niet schadelijk, maar bij overmatige consumptie kunnen ze toch gezondheidsrisico’s meebrengen. Dit is vooral terug te zien in aspartaam. Als je een suikervervanger wilt kopen, kies dan voor producten met sukrin erin. Ook is het belangrijk dat dit geen gemengde producten zijn, maar wel producten met 100% sukrin.