Heb je ooit meegemaakt dat je tuin onder water stond na een flinke regenbui? Hoewel dit vervelend kan zijn, kan een overstroming nog veel grotere gevolgen hebben. Wat doe je als je wateroverlast in je tuin hebt en ben je voorbereid op een eventuele overstroming? Lees verder voor handige tips in deze situaties.
Wateroverlast in je tuin oplossen
Wanneer je tuin overstroomt is, wil je natuurlijk dat het water zo snel mogelijk weg kan lopen. Er zijn verschillende stappen waarmee je wateroverlast in je tuin kunt oplossen. Zorg er eerst voor dat je de afvoeren vrij maakt van bladeren en ander vuil. Dit zorgt ervoor dat het water ongehinderd weg kan stromen. Daarnaast kun je overwegen om drainagebuizen aan te leggen die het overtollige water naar een lager gelegen deel van je tuin of een andere afvoer leiden.
Een andere oplossing is het verhogen van bepaalde delen van je tuin, zodat het water vanzelf naar een lager gelegen, goed doorlatend deel stroomt. Het gebruik van grind of andere doorlatende materialen kan ook helpen om het water beter af te voeren. Mocht je regelmatig last hebben van wateroverlast, dan is het verstandig om te investeren in een regenton of een waterbufferingssysteem. Dit helpt niet alleen bij het beheren van overtollig water, maar draagt ook bij aan duurzaam watergebruik in je tuin.
Voorbereiden op een overstroming
Komt er echt zwaar weer aan en is er een kans dat het gebied waar jij woont overstroomt? Door klimaatverandering wordt die kans helaas steeds groter. Om je voor te bereiden op een overstroming, kun je de volgende maatregelen nemen:
- Creëer een noodplan: zorg dat je een evacuatieplan hebt en belangrijke contactnummers bij de hand hebt;
- Zorg voor een noodpakket: vul een pakket met water, voedsel, medicijnen, zaklampen en belangrijke documenten;
- Houd de voorspellingen in de gaten: blijf op de hoogte van weersvoorspellingen en waarschuwingen;
- Bescherm je huis: installeer waterdichte barrières, plaats zandzakken bij deuren en verplaats waardevolle spullen naar hoger gelegen plekken;
- Zet elektriciteit en gas uit: minimaliseer het risico op brand of elektrische schokken door deze uit te schakelen tijdens een overstroming.
Meer weten? Bezoek Alles-over-water.nl
Wil je meer informatie en tips over alles dat met water te maken heeft, in de breedste zin van het woord? Bezoek dan Alles-over-water.nl. Hier worden allerlei vragen beantwoord zoals: hoe ontstaan overstromingen en wat doet dehydratie met je lichaam? Water is van levensbelang, zorg dat je goed geïnformeerd en voorbereid bent om de gevolgen van wateroverlast en overstromingen te beperken.