Home » Glutenvrij brood maken, hoe doe je dat?

Glutenvrij brood maken, hoe doe je dat?

by admin
Glutenvrij brood maken, hoe doe je dat?

Misschien heb jij er ook wel eens over nagedacht om glutenvrij te gaan eten. Daar hoef je geen glutenallergie (of coeliakie) voor te hebben: ook wanneer je gevoelige darmen hebt, of tegen klachten aanloopt die zich niet makkelijk laten verklaren, kan het een goed idee zijn om de gluten eens uit je dieet te schrappen. Je lichaam heeft gluten namelijk niet nodig om goed te functioneren, en kan dus goed zonder. Maar waar begin je, waar vind je glutenvrije producten, en waar moet je op letten bij glutenvrij eten? In dit artikel helpen we je alvast op weg: we leggen je uit hoe je zelf heerlijk glutenvrij brood kunt bakken!

Glutenvrij brood

Je hoef je glutenvrije brood natuurlijk niet altijd zelf te maken. Je kunt er ook voor kiezen het kant en klaar te kopen, net zoals producten als glutenvrije koek, pasta, en crackers. In een speciaalzaak zoals Glutenvrij Le Poole vind je veel verschillende soorten brood, van gewoon bruin brood tot hamburgerbroodjes. Zo hoef je nooit iets te missen wanneer je glutenvrij wilt eten. Toch kan het leuk zijn om ook eens zelf de handen uit de mouwen te steken en brood te bakken. Dat kan gewoon in je eigen oven thuis! Glutenvrij brood bakken is net zo leuk en eenvoudig als met gluten. Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. Zo moet je natuurlijk glutenvrij meel gebruiken, maar steekt ook het bakproces net iets anders in elkaar.

Welke ingrediënten heb je nodig?

Glutenvrije broodmix is in verschillende variaties te verkrijgen. Kies de soort die jij het lekkerste vindt, zoals bruin brood, wit brood, woestijnbrood of rozijnenbrood. In dit blog geven we je een voorbeeld van een standaard recept voor het bakken van glutenvrij brood. Volg natuurlijk altijd de verpakking van je eigen broodmix!

Voor het bakken van één glutenvrij brood heb je deze ingrediënten nodig:

  • 500 gram broodmix (glutenvrij).
  • 50 ml. lauw water (niet warmer dan 25°C)
  • 50 gram margarine, 2 eetlepels olie of 20 gram broodverbeteraarpasta.
  • 8 gram suiker.
  • 4 gram zout (of broodaroma).
  • Als je de broodmachine gebruikt: 4 gram gist.
  • Als je de oven gebruikt: 7 tot 10 gram gist.

(De receptuur kan per verschillende broodmix uiteraard afwijken)

Zo bak je glutenvrij brood

Begin door het water aan een beslagkom of de bakvorm van de broodmachine toe te voegen. Daar doe je vervolgens de margarine, olie of broodverbeteraarpasta, het suiker en het zout bij. Daarna kun je de broodmix toevoegen, en als laatste voeg je ook het gist aan het geheel toe. Mix het voorzichtig door elkaar met de mixer (gebruik hiervoor de laagste stand). Wanneer het goed gemengd is, mix je het nog een minuut op de hoogste stand tot een glad, relatief vloeibaar deeg. Dit deeg kan vervolgens in de bakvorm gegoten worden om een uur te laten rijzen. Je kunt ondertussen de oven voorverwarmen op 220°C. Is het beslag goed gerezen, dan bak je het in 35 tot 45 minuten gaar af.

Related Posts

Laad een reactie achter